16-3-2015

Het meest unieke solarpark van Nederland wordt dit jaar gerealiseerd in Hengelo (Gld)

Ontvangen subsidie maakt recreëren én energie opwekken in één park mogelijk

Vorige week kregen de initiatiefnemers van NLSolarpark De Kwekerij groen licht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op hun SDE+ subsidie-aanvraag voor de exploitatie van het nieuw aan te leggen zonnepark in Hengelo (Gld)! Ton Koenders van projectontwikkelaar NL Solarpark de Kwekerij zegt trots: “Niets staat de aanleg van dit unieke park waar recreëren én het opwekken van duurzame energie hand in hand gaan nu meer in de weg!” De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van 15 jaar. Met de subsidietoezegging is de grootste stap gezet voor het rendabel exploiteren van het park, de volgende stap is de verkoop van zonnepanelen aan geïnteresseerden die daarmee duurzame energie kunnen opwekken, zonder de lasten van panelen op het eigen dak. Over deze mogelijkheden voor geïnteresseerden komen de initiatiefnemers voor de zomer met meer informatie.

NL Solarpark De Kwekerij

Picknicken bij een vijver met 8.000 zonnepanelen, bloementuinen die tot bloei komen, kinderen spelenderwijs van alles en nog wat leren over de natuur en duurzame energie, wandelen tussen de unieke tuinconcepten van NL Greenlabel, noem maar op: het kan hier straks allemaal. En, voor ondernemers die duurzame producten of diensten leveren, is het solarpark natuurlijk dé plek om hun bedrijf te promoten. Het park wordt aangelegd aan de rand van Hengelo (Gld), in het gebied dat loopt van de Hiddinkdijk aan de noordkant tot de De Heurne aan de zuidkant, het Vordens voetpad aan de oostkant en nieuwbouwwijk De Kwekerij aan de westkant.

NL Solarpark De Kwekerij beslaat 7 ha. en wordt ingepast in het bestaande landschap. Het wordt een echt park voor het hele dorp en wijde omgeving. De bomen rondom het terrein, de structuren van de ‘oude’ kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein blijven zichtbaar. Bij de aanleg en
    



het onderhoud van het park worden alleen aantoonbaar duurzame materialen gebruikt. Er wordt zuinig met water omgegaan en het aantal restproducten en de hoeveelheid afval wordt zoveel mogelijk beperkt. Het organische afval wordt ter plekke gecomposteerd of afgevoerd naar een composteerinrichting. De planning is dat het park dit jaar gerealiseerd is en voor de zomer de eerste werkzaamheden starten.

Mede-eigenaar worden

Het belangrijkste doel van dit initiatief is om zoals gezegd in het park recreëren te combineren met de opwekking van duurzame energie voor circa 600 huishoudens in Bronckhorst en wijde omgeving. Het park streeft naar een CO2-reductie van ongeveer 550.000 kg per jaar en is zo ontworpen dat een optimaal rendement van de 8.000 panelen gewaarborgd is. Geïnteresseerde huishoudens kunnen hiervan meeprofiteren door straks panelen aan te kopen in het park. Zij kunnen dan de opgewekte elektriciteit uit het solarpark afnemen. Dit levert voor hen een financieel voordeel op. Daarnaast hebben zij wel de lusten van de zonnepanelen, maar niet de lasten!

Unieke samenwerking

In het project werken de volgende partijen samen: de gemeente, NL Solarpark de Kwekerij en NL Greenlabel. De gemeente Bronckhorst zet zich in voor duurzaamheid en heeft uitgesproken in 2030 energieneutraal te willen zijn. Arno Spekschoor, wethouder milieu en duurzaamheid: “Ik vind het geweldig dat we met zo’n bijzonder park dat nog nergens ter wereld te vinden is, aan dit doel een mooie bijdrage leveren en inwoners er hun voordeel mee kunnen doen. De gemeente stelt de gronden voor het park dan ook graag tegen een pachtvergoeding beschikbaar.“ NL Solarpark de Kwekerij is de projectontwikkelaar en treedt op als leverancier van de zonne-energie-installatie. NL Greenlabel, van Lodewijk Hoekstra van het programma Eigen Huis en Tuin van RTL4 en tuinarchitect Nico Wissing, legt zich toe op de landschappelijke inpassing van het park.

Solarpark-Hengelo
Disclaimer
Achterhoekduurzaamverbouwen.nl is een initiatief van stichting achterhoek duurzaam bouwen